Online bestellen kweekbakken zelf kweken stekken zaden champignons

  • Dutch
  • English
  • French
  • German

De online kweekwinkel

Online bestellen van kweekbakken voor het zelf kweken van stekken, zaden en champignons

Direct naar hoofdmenu en site informatie
Huidig pad: Home

Zelf aardbeien kweken

Hoe kan ik zelf aardbeien kweken ?

Zelf aardbeien kweken is leuk en eenvoudig zelf te doen. Kweek ze eenvoudig zelf met het kweek starterpakket. Je kunt zowel in de tuin als op het balkon aardbeien telen. Er zijn verschillende aardbeien soorten die spoedig vruchten dragen. En er zijn ook soorten die tot in de herfst nog aardbeien geven. Als je verschillende soorten plant kun je daardoor meerdere maanden oogsten.         

Zaaien

Volgens sommige bronnen ontkiemt aardbeienzaad het beste nadat het is gestratificeerd. Plaats hiervoor het dichte pakje zaad 2-4 weken in de koelkast. Laat ze hierna rustig op temperatuur komen. Zaai de aardbeienzaadjes binnenshuis eind  februari in de kweekbak. De zaadjes moeten met een zeer dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. De grond licht vochtig houden en plaats de zaadjes in halfschaduw. De aardbeienzaadjes hebben om te kiemen 18 tot 20 ºC nodig, dag en nacht. Een warme plek in huis zoals een vensterbank is hiervoor ideaal.

Verspenen

Nadat de jonge zaailingen hun tweede reeks blaadjes hebben gekregen, kunnen ze worden uitgedund. Verspeen ze zodra de zaailing twee of drie blaadjes heeft. Bij het verspenen worden de dicht op elkaar staande kiemplantjes uit de grond gehaald en apart in potjes gezet. Er moet  7- 10 cm ruimte tussen de zaailingen zitten. Ook kunnen ze overgezet worden in aparte potten. Dit is handig omdat de planten dan gemakkelijk in de volle grond kunnen worden gezet. Verspeen alleen de beste en sterkste plantjes en kweek deze verder bij een temperatuur van 18 tot 20ºC.

Buiten planten

Ga niet te vroeg buiten kweken. Als de plantjes groot genoeg zijn om ze te hanteren, kunnen ze buiten geplant worden. Doe dit na IJsheiligen (15 mei). Tot die tijd staan ze het beste nog binnen op een donkere, koele plek. Indien de tomaten buiten worden uitgeplant dien je ze een week voor het uitplanten af te harden om ze te laten wennen aan de koudere temperatuur. Aardbeien houden van gewone aarde, tuingrond is dus prima. Ze hebben wel een voorkeur voor humusgrond  Regelmatig extra bemesten en water geven is nodig voor een goede groei van de aardbeien.

Standplaats

Bij het kweken in de moestuin of op het balkon is de standplaats van de planten belangrijk. Aardbeien zijn planten die graag in de zon staan. Zodra er vruchten aan de plant komen, deze ondersteunen met bijv. stro zodat de vruchten niet gaan rotten. Altijd water geven rondom de plant en niet op de plant. Aardbeien houden van een ruime hoeveelheid compost en in de beginperiode enkele keren een flinke hoeveelheid water.

Instructies kweken

Zaaitemperatuur: 18 - 20ºC

Zaaidiepte: 0,5 cm

Kiemtijd: 15 tot 20 dagen

Zaaitijd:  eind februari - maart

Uitplanten: vanaf 15 mei

Standplaats:  zonnig/goede afwatering

Terug naar top


Site navigatie

Terug naar top


Online bestellen kweekbakken zelf kweken stekken zaden champignons