Online bestellen kweekbakken zelf kweken stekken zaden champignons

  • Dutch
  • English
  • French
  • German

De online kweekwinkel

Online bestellen van kweekbakken voor het zelf kweken van stekken, zaden en champignons

Direct naar hoofdmenu en site informatie
Huidig pad: Home

Zelf tomaten kweken

Hoe kan ik zelf tomaten kweken ?

Zelf tomaten kweken is niet moeilijk en ze zijn veel lekkerder dan de tomaten uit de winkel. Kweek ze eenvoudig zelf met het kweek starterpakket. Tomaten komen van oorsprong uit Midden-Amerika. Daar is het klimaat om tomaten te kweken prima. In Nederland kun je in de zomer ook prima tomaten telen in de tuin of op het balkon, als je rekening houdt met het zuidelijke karakter van de tomaat.              

Zaaien

Zaai de tomatenzaadjes binnenshuis in de kweekbak. Zaai de zaden 2 tot 3 cm diep in goede zaaigrond. De tomatenzaadjes hebben om te kiemen 18 tot 25 ºC nodig, dag en nacht. Een warme plek in huis zoals een vensterbank is hiervoor ideaal.

Verspenen

Na een dag of 10 kun je de zaailingen (stekjes) verspenen. Bij het verspenen worden de dicht op elkaar staande kiemplantjes uit de grond gehaald en apart in potjes gezet. Verspeen ze zodra de zaailing twee of drie blaadjes heeft. Verspeen alleen de beste en sterkste plantjes en kweek deze verder bij een temperatuur van 18 tot 20ºC.

Buiten planten

Ga niet te vroeg buiten kweken. Zodra daarna de plantjes 15-20 cm hoog zijn, kun je ze buiten gaan planten. Doe dit na IJsheiligen (15 mei). Tot die tijd staan ze het beste nog binnen op een donkere, koele plek. Indien de tomaten buiten worden uitgeplant dien je ze een week voor het uitplanten af te harden om ze te laten wennen aan de koudere temperatuur. Zet de jonge tomatenplanten daarom een week weg bij een temperatuur van 15 tot 18ºC en verminder de watergift tijdelijk. Na een week kun je de planten buiten uitplanten zodra het 's nachts niet meer vriest. Door het afharden worden de planten niet alleen harder maar ook ziekte- bestendiger, korter en steviger.

Zet de plantjes in goed bemeste grond en op een beschut plekje. Steek er een bamboestok van 1,5 meter bij. Verwijder de kleine uitspruitsels uit de oksels van de takken die de groei van de overige tomaten belemmeren. Zodra 4 a 5 takken trossen hebben gevormd, haal je de top uit de plant. Dit is meestal begin augustus. Zo steekt de plant al haar energie in het voeden van de tomaten.

Standplaats

Bij het kweken in de moestuin of op het balkon is de standplaats van de planten belangrijk. Tomaten zijn planten die graag in de zon staan. Schaduw is dan ook niet aan te raden. Al moeten de vruchten wel beschermd worden tegen te fel zonlicht. Dit kan leiden tot een slechte kleuring en vaak vertonen de vruchten hierbij barsten. Tomaten houden van een ruime hoeveelheid compost en in de beginperiode enkele keren een flinke hoeveelheid water. Als de planten eenmaal flink groeien is extra voeding niet meer nodig. Er zit voldoende voedsel in de grond. Ook water geven hoeft niet, wees matig met water, behalve na een aantal droge, warme dagen.

Instructies kweken

  • Zaaitemperatuur: 18 - 25ºC
  • Zaaidiepte: 2 tot 3 cm
  • Kiemtijd: 8 tot 12 dagen
  • Uitplanten: zodra de zaailingen 15 tot 20 cm groot zijn, vanaf 15 mei

Direct aan de slag?

Bestel ons starterspakket en geniet van uw zelf gekweekte tomaten.

 Bestel tot 1 jul zonder verzendkosten!

 

 

Terug naar top


Site navigatie

Terug naar top


Online bestellen kweekbakken zelf kweken stekken zaden champignons